Daiquiri - The Mirror crack'd from side to side


Das ist wieder ein wunderbares Miss Marple-Rätsel, spannend und mit einer überraschenden Auflösung. Viele haben diese Geschichte aber möglicherweise in negativer Erinnerung durch eine sehr schlechte Verfilmung mit Angela Lansbury als Miss Marple (ich finde Angela Lansbury großartig, aber als Miss Marple war sie eine komplette Fehlbesetzung) und mit Rock Hudson und Elizabeth Taylor. Das Buch jedenfalls ist viel besser als diese Verfilmung aus 1980.
Im Buch werden bei einer Party Daiquiris gemixt und mit einem davon wird jemand vergiftet. Ohne Gift ist ein Daiquiri ein herrlicher Cocktail, der laut Wikipedia nach dem kubanischen Ort Daiquirí benannt ist! Es folgen hier die klassische Variante und noch ein Rezept für Frozen Daiquiri:

The Mirror Crack'd from Side to Side. (Miss Marple)

Daiquiri

  • 4,5 cl weißer kubanischer Rum
  • 2,0 cl Limettensaft
  • 0,5 cl Rohrzuckersirup
Alle Zutaten in einem Shaker mit Eiswürfeln gut schütteln, dann in ein (gekühltes) Martiniglas abseihen und mit einer Limettenscheibe garniert servieren.

Frozen Daiquiri

zu den obigen Zutaten kommt noch frisches (oder gefrorenes) Obst, evtl. auch Fruchtmark.
Alles wird mit zerstoßenem Eis im Mixer püriert, damit der Drink eine sorbetähnliche Konsistenz bekommt.
Den Rand des Glases kurz in Limettensaft und dann in grobes Salz tauchen, dann erst das Getränk einfüllen und servieren.
Das schmeckt nicht nur in der Karibik herrlich!

Ein kleiner Hinweis für Hemingway Fans:
In 'seiner' Bar auf Key West, El Floridita, gibt es einen eigenen nach ihm benannten Daiquiri, den Papa-Doble, der mit der doppelten Menge Rum, Grapefruitsaft und Maraschinolikör statt Zuckersirup serviert wird.
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This is another wonderful Miss Marple mystery, exciting and with a surprising resolution. Many people might have bad connotations about this book because of the really bad film version with Angela Lansbury as Miss Marple (I think she's great, but as Miss Marple, she was a completely miscast) and with Rock Hudson and Elizabeth Taylor. The book is certainly much better than this 1980 film version from.

In the book daiquiris are mixed at a party and one of them is poisoned. Without poison, a daiquiri is a wonderful cocktail that is named, according to Wikipedia, after the place Cuban town Daiquirí! Here, I'm giving you the classic version and an extra recipe for Frozen Daiquiri:





Daiquiri

  • 4.5 cl white Cuban rum
  • 2.0 oz lime juice
  • 0.5 cl sugar cane syrup

Place all ingredients in a shaker with ice Shake well, then strain into a (chilled) martini glass and garnish with a lime slice and serve.

Frozen Daiquiri
Add fresh (or frozen) fruit (possibly fruit pulp) to all the ingredients listed about above.
Puree everything in a blender with crushed ice, until the drink has a sorbet-like consistency.

Dip the edge of the glass just in lime juice, then dip into coarse salt. Pour the drink into your prepared glass and serve.
It tastes wonderful, and not only in the Caribbean!

A word of advice for Hemingway fans:
In 'his' bar in Key West, El Floridita, there is a special named after him, Daiquiri, the Papa Doble, served with twice the amount of rum, grapefruit juice and with maraschino liqueur instead of sugar syrup.

Toffee - The Clocks

One of the things that I like about Agatha Christie is her humour. I think she's pretty funny - this, for instance:
"Edna restored the toffee to the centre of her tongue and, sucking pleasurably, resumed her typing of Naked Love by Armand Levine. Its painstaking eroticism left her uninterested--as indeed it did most of his readers, in spite of Mr Levine's efforts. He was a notable example of the fact that nothing can be duller than dull pornography"
The Clocks is a favourite novel of mine, another where Hercule Poirot accepts a challenge to solve the mystery without visiting any of the crime scenes or leaving his apartment. The little grey cells working from the comfort of his armchair.

Clocks

I've been putting off making toffee. Hot sugar and I have a difficult past and I've got the scars to prove it. Last November I made toffee apples for Guy Fawkes Night, and dripped nuclear hot sugar on my finger, which stuck, whilst holding the toffee apple in one hand and the pan of sugar in the other. A 3rd degree burn and a lot of pain later scared me off hot sugar. Sometimes I think I'm just too clumsy for some recipes. We finally had a day of fairly low humidity here in Vienna and so I thought I'd 'get back on the horse' and make the toffee (If anyone knows why you shouldn't make toffee in high humidity please let me know!).

The result? No burns and damn tasty, a happy combination. This makes more than enough to also pack as gifts - I gave away 2 bags to friends and still had more than enough for us to eat at home!

Chocolate, Pumpkin Seed and Almond Toffee
(or Exciting toffee to make up for dull pornography)
  • 150g butter
  • 200g sugar (white)
  • 1 tbsp golden syrup
  • 1 tbsp water
  • 1 tsp vanilla essense
  • 1 tsp flakes of sea salt (e.g. Maldon salt)
  • About 2 cups chocolate chips
  • About 1 cup almond slices
  • About 1 cup pumpkin seeds (roasted)

Firstly, put your pumpkin seeds in a plastic bag and smash them up until there are little green shards. You can also keep them whole, I just prefer the small pieces.

Line a 20cm by 30cm (roughly) tin with parchment paper and then brush this with a little oil. It is worth also measuring out all your nuts, chocolate chips and having the essence and salt to hand before starting to make the toffee. Fill 2 small glasses with very cold water and set them next to the hob.

Add the first four ingredients to a heavy saucepan over a medium to high heat. Start to stir and let the sugar melt. It is now a case of stirring slowly (you don't want to add air to it) until the sugar turns a beautiful deep golden colour. It needs to get to a hard crack stage (150°c/300°f-350°f if you have a sugar thermometer) and this takes longer than you'd (at least I) think (at least 10 minutes). Add the vanilla essence and the salt (be careful! it splutters a lot when you do this). I don't use a sugar thermometer anymore, unless it is a new recipe - I do a 'cold water test' - there's a great explanation of this here (Mainly because I can't put the thermometer in the dishwasher.)

When you have made your toffee, pour it into the pre-lined tin. Leave it for a few minutes and then sprinkle about 1/2 flaked almonds and pumpkin seed over the top. Leave for a minute and then sprinkle the chocolate chips over the top, when the chocolate chips have melted spread them over the toffee to form the top layer (I promise it works - if you are in doubt, leave the toffee to cool and then pour over melted chocolate).

Whilst the chocolate is still tacky, strew the almonds and pumpkin seeds over the top. Leave to cool and then pop into the fridge overnight to harden!

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Einer der Gründe warum ich die Bücher von Agatha Christie so mag, ist ihr Humor, sie ist wirklich komisch, wie hier zum Beispiel:

"Edna restored the toffee to the centre of her tongue and, sucking pleasurably, resumed her typing of Naked Love by Armand Levine. Its painstaking eroticism left her uninterested--as indeed it did most of his readers, in spite of Mr Levine's efforts. He was a notable example of the fact that nothing can be duller than dull pornography"


'The Clocks' ist eines meiner Lieblingsbücher, auch hier nimmt Hercule Poirot die Herausforderung an, einen Fall zu lösen ohne seine Wohnung zu verlassen. Die kleinen grauen Zellen arbeiten auf Hochtouren, während er gemütlich in seinem Lehnsessel sitzt.

Hercule Poirot. The Clocks. (Poirot)

Ich hab es immer rausgeschoben, Toffee zu machen. Heisser Zucker und ich haben eine schwierige Vergangenheit und ich habe auch die Narben die das beweisen. Letzten November habe ich Toffee Äpfel für Guy Fawkes Night gemacht und dabei ist brennend heißer Zucker auf meine Finger getropft, der dann festgeklebt ist, während ich den Apfel in einer und den Topf mit Zucker in der anderen Hand hatte. Diese Verbrennung dritten Grades und große Schmerzen für einige Zeit danach haben mich abgeschreckt. Manchmal glaube ich, ich bin einfach zu ungeschickt für manche Rezepte. Aber neulich hatten wir endlich einmal einen Tag mit niedriger Luftfeuchtigkeit hier in Wien und so habe ich mir gedacht ich riskiere es doch noch einmal und probiere Toffee zu machen (sollte jemand wissen warum man Toffee nicht bei hoher Luftfeuchtigkeit machen sollte, soll er es mich bitte wissen lassen!).

Das Ergebnis? Keine Verbrennungen und sehr lecker, eine glückliche Kombination. Das Rezept ergibt genug um auch noch Geschenke für Freunde zu haben!

Schokolade-, Kürbiskern- und Mandel - Toffee
(or Exciting toffee to make up for dull pornography)
  • 150g Butter
  • 200g weißer Zucker
  • 1 EL Golden Syrup (oder Ahornsirup oder Honig)
  • 1 EL Wasser
  • 1 TL Vanilla Essenz
  • 1 TL grobes Meersalz (z.B. Maldon Salz)
  • ca. 2 Tassen Schokoladenstückchen
  • ca. 1 Tasse Mandelblättchen
  • ca. 1 Tasse Kürbiskerne (trocken geröstet)
Als erstes kommen die Kürbiskerne in einen Plastikbeutel und dann werden sie (z.B. mit dem Teigroller) zu kleinen Stückchen zerstampft. Diesen Schritt könnte man auch weglassen, aber ich persönlich finde dass die kleinen Stückchen besser sind.

Eine ca. 20x30cm Backform wird mit Backpapier ausgelegt und mit wenig Öl eingerieben. Jetzt sollten alle Zutaten abgewogen bereit stehen bevor man loslegt. 2 kleine Gläser mit sehr kaltem Wasser sollten auch griffbereit sein.

Die ersten vier Zutaten kommen in einen schweren Topf und werden bei mittlerer bis großer Hitze erwärmt. Umrühren und den Zucker schmelzen lassen. Aber langsam rühren, damit keine Luft dazu kommt, bis der Zucker karamellisiert und eine dunkel-goldene Farbe annimmt.
Es muss hart werden (150°C oder 300-350°F wenn man ein Zuckerthermometer hat) und das dauert länger als man (oder bzw. ich) glauben würde, mindestens 10 Minuten. Dann die Vanilla Essenz und das Salz dazugeben, aber Achtung: es fängt zu spritzen an wenn man das macht!
Ich verwende mein Zuckerthermometer nur bei neuen Rezepten (hauptsächlich weil ich es nicht in den Geschirrspüler geben kann), sonst mache ich den 'kaltes Wasser-Test', hier gibt es eine gute Erklärung dafür!

Wenn das Toffee also fertig ist, wird es in die vorbereitete Form gegossen. Kurz stehen lassen und dann die Hälfte der Mandeln und Kürbiskerne darüberstreuen. Nochmal kurz stehen lassen und dann die Schokolade darüberstreuen. Wenn die Schokolade geschmolzen ist, wird sie über das Toffee verstrichen als äußere Schicht. (ich schwöre das funktioniert, aber wer daran zweifelt sollte das Toffee ganz auskühlen lassen und dann geschmolzene Schokolade darübergießen)

Solange die Schokolade noch klebrig ist werden die restlichen Mandeln und Kürbiskerne darübergestreut. Auskühlen lassen und dann im Kühlschrank über Nach fest werden lassen!

Tomatensuppe - The Adventure of the Christmas Pudding

'The Adventure of the Christmas Pudding' ist eine Sammlung von großartigen Kurzgeschichten, in denen es immer wieder um gutes Essen geht. Agatha Christie schreibt in ihrem Vorwort:

"This book of Christmas fare may be described as 'The Chef's Selection'. I am the Chef! There are two main courses: The Adventure of the Christmas Pudding and The Mystery of the Spanish Chest; a selection of Entrées: Greenshaw's Folly, The Dream and The Underdog and a Sorbet: Four-and-twenty Blackbirds. ..."

Poirot 33. The Adventures of the Christmas Pudding. (Poirot)

Tomatensuppe
  • 600g reife Tomaten, enthäutet
  • 1 mittlere Zwiebel, gewürfelt
  • 4 EL Butter
  • 1 EL Tomatenmark
  • 100ml Schlagobers
  • 2 EL Mehl
  • 600ml Rindsuppe
  • 8 Pfefferkörner
  • 1 Lorbeerblatt
  • 1 EL (brauner) Zucker
  • Salz
  • Zitronensaft
In einem Topf die Butter schmelzen und die Zwiebeln glasig anschwitzen. Das Mehl dazugeben und kurz anrösten ohne dass es Farbe annimmt. Die geviertelten Tomaten und das Tomatenmark dazugeben, umrühren und mit Suppe aufgießen. Die Gewürze dazugeben und bei geschlossenem Deckel etwa 30 Minuten köcheln lassen. Anschließend die Suppe passieren (z.B. mit der 'flotten Lotte', oder durch ein Sieb streichen) und mit geschlagenem Obers aufmixen.

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The Adventure of the Christmas Pudding' is a collection of great short stories which are all about good food. Agatha Christie wrote in her introduction:

"This book of Christmas fare may be Described as 'The Chef's Selection' I am the boss There are twomain courses: The Adventure of the Christmas Pudding and The Mystery of the Spanish Chest, aselection of entrees.! Greenshaw's Folly, The Dream and The Underdog and a sorbet: Four-and-twentyBlackbirds ... ".

Poirot 33. The Adventures of the Christmas Pudding. (Poirot)

Tomato soup

  • 600g ripe tomatoes, peeled,
  • 1 medium onion, diced
  • 4 tbsp butter
  • 1 tbsp tomato paste
  • 100ml single cream
  • 2 tbsp flour
  • 600ml beef stock
  • 8 peppercorns
  • 1 bay leaf
  • 1 tbsp (brown) sugar
  • salt
  • lemon juice
Melt the butter in a pan and fry the onions until translucent. Add the flour and fry briefly taking care to not let it brown. Add the quartered tomatoes and the tomato paste, stir well and pour in the stock. Add the spices and simmer with the lid on for about 30 minutes. Then strain the soup (using a moulinette or press through a sieve) and mix with the cream.

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