Lemon Scones - A Pocket Full of Rye

“Sing a song of sixpence, a pocketful of rye,
Four and twenty blackbirds baked in a pie.
When the pie was opened the birds began to sing.
Wasn’t that a dainty dish to set before the king?
The king was in his counting house, counting out his money,
The queen was in the parlour, eating bread and honey,
The maid was in the garden hanging out the clothes,
When there came a little dickey bird and nipped off her nose.”

Als der reiche Geschäftsmann Rex Fortescue in seiner Pie tote Amseln findet, ärgert und ekelt er sich, aber er ahnt noch nicht dass das nur der Anfang ist.

Kurze Zeit später wird er mit hochgiftigen Eiben aus seinem eigenen Garten vergiftet und in seiner Jackentasche finden sich unerklärlicherweise Roggenkörner.
Miss Marple ahnt dass ein äußerst berechnender und hochintelligenter Mörder alles daransetzen wird, einen Kinderreim auszuführen um zu seinem Ziel zu gelangen.
A Pocket Full of Rye (Miss Marple)

Es gibt in diesem Buch eine klassische Tee-Zeremonie, etwas wovon ich immer geträumt habe, da wir in Österreich so etwas nicht haben. Tee ist (oder wahrscheinlich eher war) in England fast eine Hauptmahlzeit, mit Sandwiches, Kuchen, Torten, Brot und Butter. Hier folgt ein erster Teil, eines meiner Lieblingsrezepte für Scones, und zwar Zitronen Scones.

Dieses wundervolle Rezept stammt von Elizabeth Alson: Biscuits and Scones: 62 Recipes from Breakfast Biscuits to Homey Desserts

Zitronen Scones
  • 2 1/2 Tassen Universalmehl
  • 1 EL Backpulver
  • ½ TL Salz
  • 8 EL kalte Butter, in kleine Stücke geschnitten
  • abgeschabte Schale einer ungespritzten Bio-Zitrone
  • 1/4 Tasse Zucker
  • 2/3 Tasse Milch
  • 2 TL Zitronensaft
  • 2 EL Staubzucker
Den Ofen auf 200°C vorheizen.
In einer großen Schüssel das Mehl mit dem Backpulver und Salz gut vermischen.
Die Butter wird mit den Fingern in die Mehlmischung gerieben, bis es eine Granulat-ähnliche Textur hat. Dann kommen die Zitronenschalen und der Zucker dazu und alles wird gut vermischt.
Die Milch über die übrigen Zutaten gießen. Mit einer Gabel verrühren, bis man einen weichen Teig hat.

Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche kneten und dann in zwei Teile teilen. Jeden Teil in einen Ball formen und dann flach klopfen, bis man einen etwa 12cm großen Kreis hat. Diesen in jeweils 6 Teile schneiden, aber die einzelnen Spalten nicht auseinanderziehen.

In einer kleinen Schüssel den Zitronensaft mit dem Staubzucker verrühren und die Oberfläche der Scones damit bestreichen. Die zwei Kreise auf ein eingefettetes Backblech legen.
12 Minuten backen, bis die Oberfläche leicht gebräunt ist. Etwas auskühlen lassen und servieren. Diese Scones schmecken herrlich so wie sie sind, man kann sie aber auch mit Butter und Marmelade oder Honig essen!
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When the rich business man Rex Fortescue finds dead blackbirds in his pie he is both angry and disgusted but what he didn't realise that this was only the beginning...

A short time later he was poisoned with highly toxic yew from his own garden and grains of rye are inexplicably found in his jacket pocket. Miss Marple suspects a very calculating and highly intelligent killer will do everything possible to ruin a nursery rhyme in order to reach his goal.

The book includes a description of a classic high tea, something of which I've always dreamed, because we have no such thing in Austria. Tea is ( but probably no more) almost a main meal in England, consisting of sandwiches, cakes, pies, bread and butter. Here is the first part of my dream tea, one of my favorite recipes for scones, lemon scones.

This wonderful recipe is from Elizabeth Alson: Biscuits and Scones: 62 Recipes from Breakfast Biscuits to Homey Desserts
Lemon Scones
  • 2 1/2 cups all-purpose flour
  • 1 tbsp. baking powder
  • ½ tsp. salt
  • 8 tbsp. cold butter, diced
  • zest of 1 organic lemon
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 2/3 cup milk
  • 2 tsp. lemon juice
  • 2 tbsp. powdered sugar
Heat the oven to 200°C/400F.
Put flour, baking powder and salt into a large bowl and stir to mix well.

Add butter and cut in with a pastry blender or rub in with your fingers, until the mixture looks like fine granules. Add lemon zest and sugar, toss to distribute evenly.
Pour the milk over the flour mixture and stir with a fork until a soft dough forms.

Turn out dough onto a lightly floured surface and give 10-12 kneads. Cut dough in half. Knead each half briefly into a ball, turn smooth side up and pat into a 6-inch circle. Cut into 6 wedges, but do not separate the wedges.

In a small bowl, mix the powdered sugar together with the lemon juice and brush the top of each scone with it. Transfer the two circles to a cookie sheet.

Bake about 12 minutes until the top is lightly brown. Cool on a wire rack before serving. The scones taste delicious as they are, but you can spread cream and jam, or honey on them too.

‘Oh, yes. They’d had quite a sumptuous tea.’
‘Cake, I suppose? Bread and butter? Scones, perhaps? Jam? Honey?’
‘Yes, there was honey and scones, chocolate cake and swiss roll and various other plates of things.’ He looked at her curiously. ‘The potassium cyanide was in the tea, Miss Marple.’
‘Oh yes, yes. I quite understand that. I was just getting the whole picture, so to speak. Rather significant, don’t you think?’

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